Hvilken valuta ble brukt i vikingtiden?

Vikingtiden er ens pennende tid å uforske, der mye var svært annerledes fra slik det er i dag. Vi kan se både likheter og forskjeller til dagens forhold når vi tar en titt tilbake til vikingtiden, og her skal vi lære litt om økonomien de hadde på den tiden.

En spennende tidsepoke

Økonomien til vikingene er kun en del av denne tiden som er særlig spennende og interessant å lære om. man kan også ta en dypdykk i hva slags arkitektur de hadde, hvordan kulturen var, og hvem som var de mektigste vikingene i Norden på den tiden.

Vi kan fortsatt finne gjenstander fra vikingtiden i naturen, og du kan utforske mer av dem på store vikingmuseer. Dersom du synes vikingtiden er spennende, og vil lære mer, så les mer om vikinger og sett deg inn i denne spennende tidsepoken.

Mynter og byttehandel

I vikingtiden var det nemlig mynter som ble brukt i norden, men det var stor forskjell på hvor mye de var verdt og hvordan du betalte med dem. I tillegg til mynter ble det også brukt mye byttehandel, som en form for å betale for noe, og skaffe seg nye ting. På den tiden møttes man på markeder for å bytte ting man hadde til overs, mot noe man trengte. Dette kunne være alt fra verktøy og klær, til dyr eller andre luksusgjenstander.

I løpet av vikingtiden ble det mer og mer vanlig å bruke sølv som en form for verdi eller valuta. I starten kunne man kjøpe sølv som en vare der man betaler etter vekt, men i senere tid ble sølvmynter mer vanlig som et betalingsmetode. Verdien til myntene ble skrevet på dem, slik vi ser på 1, 5, 10 og 20 kroner i Norge i dag. Disse to økonomi typene kaller man bytteøkonomi og mynt økonomi.

Spennende video som forklarer litt om penger i vikingtiden:

Verdien til myntene

Hvis man skulle kjøpe småting på denne tiden,så kunne det være at en hel sølvmynt var for verdifullt. Måten de løste dette på var ved å dele mynten i mindre biter, slik at man ikke betalte med hele på samme tid. Man kunne også betale med såkalt “bitesølv” som var en sølvbarre eller et sølvarmbånd der man kunne kutte av en passende bit til det du hadde planer om å kjøpe.

Det har heldigvis blitt oppfunnet litt smartere måter å betale for varer og tjenester i dag, slik at du ikke trenger å kutte av en bit sølv når du skal ha deg en banan på matbutikken!