SP 500 Index – et indeksfond

SP 500 index er et indeksfond. Har du noen gang investert i et eller flere tradisjonelle fond? Da vet du litt om gangen i denne prosessen, for investering i indeksfond har mange likheter med å investere i tradisjonelle fond!

Hovedforskjellen mellom tradisjonelle fond (for eksempel aksjefond) og et indeksfond er at et aksjefond er styrt av en aktiv fondleder. Her er det fondlederen som velger hvilket marked det skal investeres i. Et indeksfond derimot blir styrt av en datamaskin. Markedet spores av datamaskinen, og fondet blir balansert når det er behov for det.

Gang på gang har det å investere i indeksfond vist seg å være smart. Dersom investeringen tar utgangspunkt i en langsiktig strategi, så vil investering i indeksfond være en svært lønnsom strategi.

I forbindelse med det har SP 500 Index blitt et svært interessant tema, og det ønsker vi å ta en nærmere titt på. Det skal vi gjøre i denne artikkelen. Denne artikkelen skal gi en grundig innføring i SP 500 Index.

Hva er SP 500 Index?

SP 500 Index er et indeksfond. Dette indeksfondet består av USAs 500 største selskaper.

Men hva er egentlig et indeksfond? Det er et passivt fond som er styrt av datamaskiner (i stedet for fysiske forvaltere). Målet med et indeksfond er å følge en spesifikk indeks, og i dette tilfellet er det naturligvis SP 500 indeksen.

SP 500 Index sørger for en mye bredere eksponering mot markedet, eller en mer spredt risiko om du heller vil kalle det det. Det er noe enkeltaksjer ikke kan gi deg. Å investere i SP 500 Index vil også til syvende og sist være billigere enn å investere i en rekke enkeltaksjer. Indeksfond blir ofte kalt for «langsiktig passiv sparing».

SP 500 Indez er et indeksfond som inkluderer USAs 500 største selskaper. På grunn av det brukes ofte dette indeksfondet som et eksempel når man skal forklare noe om den amerikanske økonomien. Resten av verden synes tilsynelatende at dette er en god strategi, for de har også begynte å etterligne denne strategien.

Hvilke selskaper er i SP 500 Index?

Å si at SP 500 Index består av 500 av USAs største selskaper er en ting. Men med mindre man kan vise til noen konkrete eksempler kan det fort bli bare en tom «påstand».

Men vi driver naturligvis ikke med slik her. Vi kan naturligvis vise til en rekke eksempler på selskaper som inngår i SP 500 Index.

Per juli 2022 er alle selskapene som er med i SP 500 Index av en viss innflytelse. Sannsynligheten for at du har hørt om dem – og at du til og med har et salgs forhold til dem – er veldig stor.

Her er en oversikt over noen av selskapene som inngår i SP 500 Index:

  • Apple
  • Amazon
  • Facebook
  • Google
  • Microsoft
  • Netflix
  • PayPal
  • Twitter

Hvorfor er SP 500 Index en god investering?

Du lurer kanskje på hvorfor vi sier at det er en god idé å investere i SP 500 Index? Det er flere grunner til det.

Først og fremst er jo SP 500 Index et indeksfond som består av de 500 største selskapene i hele USA. Det sier seg selv at det er svært fordelaktig, i og med at dette er et indeksfond som er godt etablert på det amerikanske finansmarkedet. Du trenger dessuten ikke å kontrollere fondets portefølje, fordi dette er noe som blir gjort for deg.

I forbindelse med SP 500 Index kan vi også trekke frem at det er svært sannsynlig at en slik investering fører til en god og langsiktig avkastning. Avkastningen her vil i tillegg være mye høyere sammenlignet med investeringer i aktive aksjer. Indeksen er dessuten diversifisert, ettersom fondet inkluderer hele 500 aktører.

Sist, men ikke minst: Å investere i SP 500 Index er veldig enkelt, særlig om du benytter deg av en elektronisk handelsplattform. Hos flere av disse plattformene er det bare snakk om noen få minutter, for eksempel eToro, Capital og Libertex!

Velkjente Warren Buffet mener S&P 500 er en god investering:

Slik investerer du i SP 500 Index

Har du nå blitt såpass nysgjerrig at du ønsker å investere i SP 500 Index så fort som mulig? Det er du garantert ikke alene om.

Å gjøre investeringer har en tendens til å fremstå som en veldig komplisert prosess, men det er egentlig ikke det. I hvert fall ikke i forbindelse med SP 500 Index. Her er egentlig prosessen ganske enkelt.

Her er det viktig å understreke at fremgangsmåte for hvordan du investerer kan variere litt med utgangspunkt i hvilken handelsplattform du benytter deg av. eToro opererer kanskje på en litt annen måte enn Capital eller Libertex – hvis du benytter noen av disse handelsplattformene.

Nedenfor skal vi ta en nærmere titt på hvordan du går frem for å investere i SP 500 Index.

Finn en egnet handelsplattform

Først og fremst må du finne en handelsplattform som egner seg for ditt bruk. Det kan være eToro, Capital, Libertex eller en annen handelsplattform. Det finnes et hav av muligheter på finansmarkedet i dag!

Det er viktig å bruke litt tid på denne delen av prosessen, for det kan være veldig små detaljer som skiller gode handelsplattformer og handelsplattformen som er rett for deg.

Det er også viktig at du forsikrer deg om at handelsplattformen du velger, er godt egnet i forbindelse med investering i indeksfond.

Oppretting av konto

Etter at du har funnet ut hvilken handelsplattform du vil benytte deg av, så må du opprette en konto hos denne handelsplattformen.

Oppretting av konto inkluderer at du oppgir personopplysningene dine. I tillegg kan du bli bedt om å verifisere kontoen din. Dette er en forutsetning for at du skal få mulighet til å bruke kontoen din i det hele tatt.

I tillegg til å opprette konto, er du også nødt til å gjøre et innskudd til kontoen din. Dette innskuddet skal du siden bruke til å investere i SP 500 Index.

Finn SP 500 Index, og kjøp

Etter at konto er opprettet og verifisert, og du har gjort et innskudd, så er det bare en ting som gjenstår. Å finne SP 500 Index og starte handelen.

Lykke til!