Spare i aksjefond – Er det lurt?

Å spare i et aksjefond er en fin sparemåte som lar deg delta på aksjemarkedet uten å måtte sette deg inn i verken markeder, bransjer eller selskaper. Et aksjefond er nemlig en samling av aksjer hvor en bank eller fondsforvalter står for kjøp og salg, og du som investerer pengene dine trenger egentlig ikke å gjøre noe mer enn om du hadde satt dem på en sparekonto.

Den store forskjellen mellom å investere pengene i et aksjefond og det å ha dem stående på en sparekonto er at det er en viss risiko når man investerer i aksjefond. Det er nemlig mulig at aksjene faller i verdi, og da ender du opp med å få mindre penger utbetalt enn det du satte inn.

Nyttig artikkel: Velg riktig type sparing (DinSide)

Det er derimot ikke slik at man kan tape alle pengene man investerer i et aksjefond på samme måte som om man setter alle sparepengene i en enkeltaksje. Aksjefond investerer nemlig i en rekke ulike aksjer, og det faktisk antallet kan være alt fra en håndfull ulike aksjer til flere hundre. Jo flere aksjer man investerer i, jo mindre risiko er det for å tape penger, samtidig som det også er mindre mulighet for å tjene mye. Så flere aksjer betyr mer stabilitet, så får man jo selv velge hvor stor risiko man ønsker.

Så er det lurt å spare i et aksjefond når man kan risikere å tape penger? Tradisjonelt sett har aksjemarkedet alltid blitt verdt mer og mer gjennom årenes gang, og sparing i aksjefond har derfor gitt en mye bedre avkastning enn sparing på sparekonto. Samtidig hører man historier om personer som har investert penger i aksjefond, sett at de har tapt verdi, og tatt ut pengene igjen med et tap.

Når man skal spare i et aksjefond anbefales det å tenke langsiktig, gjerne minst fem år frem i tid. Jo lenger tid man har penger i aksjefondet, jo større er sjansen for at man går i pluss, og dette baserer seg på at aksjemarkedet generelt øker i verdi. Man kan selv velge hvor stor risiko man ønsker å ta, og alle aksjefond tilbyr en oversikt med en risikovurdering. Noen liker å ta høy risiko hvor de kan både tjene og tape mye penger, mens andre foretrekker lav risiko. Det er likevel viktig å huske at det er en viss risiko selv med fond som har lav risiko, så man er aldri garantert en viss avkastning uansett hvor lav risikoen er.

Alt i alt er det lurt å spare i aksjefond for de fleste, og statistisk sett kommer man til å få mye bedre avkastning på det enn å ha pengene stående på en sparekonto. Nøkkelen for å spare i fond er å lage seg en langsiktig plan og holde seg til den, og ikke avbryte sparing med en gang det er en nedtur i aksjemarkedet. Så ikke få panikk når du taper litt penger, for aksjemarkedet går opp og ned hele tiden, og på sikt vil det nesten garantert lønne seg å spare i et aksjefond.

Slik kan du spare i et aksjefond

De aller fleste banker tilbyr sparing i aksjefond, og med norske banker er det stort sett veldig enkelt å investere i et aksjefond fra nettbanken. I prinsippet er det ikke verre enn å logge inn, klikke på «Ny spareavtale», finne et aksjefond man synes ser bra ut og som har den risikoen man kunne tenke seg, og overføre penger dit. Som oftest er det ingen innmeldingsavgift for å investere i et fond, men de tar typisk en viss prosent av det du investerer i gebyr. Dette gebyret er derimot ganske lavt, så det vil ikke være veldig merkbart med mindre man flytter pengene mellom ulike fond ofte. Noen aksjefond låser pengene dine i en viss periode eller har begrensninger for uttak, men de fleste fondene lar deg sette inn og ta ut penger når du måtte ønske.