I disse dagligvarebutikkene handler du billigst

De aller fleste av oss bruker mange titalls tusenlapper på dagligvarer i løpet av året, og dette er gjerne en av de største utgiftene i budsjettet sammen med boligutgifter. Dette betyr at det er mulig å spare mye penger på dagligvarer også, og med noen enkle grep er det faktisk mulig å spare flere hundre kroner hver gang man handler. Over tid blir det fort snakk om mange tusenlapper, så det er absolutt lurt å bruke hodet og tenke smart når man skal handle dagligvarer.

En av de enkleste grepene man kan gjøre for å spare penger på dagligvarer er å handle på den billigste dagligvarebutikken. I Norge har vi fire store matvareaktører hvor to av dem eier en hel rekke ulike butikkjeder. En av disse er Norgesgruppen som eier både Jakobs, Kiwi, Meny, Spar, Joker, og Nærbutikken, mens Coop eier Coop Extra, Coop Mega, Coop Obs, og Coop Prix. I tillegg har man Rema 1000 og Bunnpris som bare har én butikkjede hver.

Men hvilken av disse 12 dagligvarekjedene er billigst? Svaret er faktisk at både Norgesgruppen og Coop har hver sine billigkjeder med henholdsvis Kiwi og Coop Extra, og disse to sammen med Rema 1000 utgjør dagligvarebutikkene hvor du handler dagligvarer billigst.

Om man vil ha dagligvarer billigst mulig bør man altså handle på enten Coop Extra, Kiwi eller Rema 1000. Alle de andre 9 dagligvarekjedene er betraktelig dyrere, og en vanlig handel regnes for å være 10 – 20 % dyrere hos en av de andre kjedene. Man kan jo spørre seg selv hvorfor noen i det hele tatt gidder å velge de dyrere alternativene, men som oftest handler det om at disse har et større utvalg av produkter, og gjerne har spesielle produkter som man ikke finner hos billigkjedene.

Det er derimot ikke all verdens prisforskjell mellom de tre billigkjedene, og for de fleste spiller det ingen rolle hvilken av disse man bruker. Alle tre kniver om førsteplassen på pristester, og alle tre vinner tester, så det virker ofte tilfeldig hvilken som får førsteplassen i akkurat den pristesten.

Matbørser gir et godt bilde

VG pleier ofte å lage en matbørs hvor de handler de samme varene hos alle de store dagligvarebutikkene, og for det mest oppdaterte resultatet bør man følge med når disse publiseres. Det er derimot ikke snakk om store prisforskjeller mellom de ulike billigkjedene på matbørsen, og for eksempel en handlekurv på rundt 3 800kr har bare 30kr forskjell mellom førsteplassen og tredjeplassen, mens det bare var fire kroner forskjell på første og andreplass. Her snakker vi bare om 0,11 % prisforskjell mellom Kiwi og Rema 1000, så for de fleste vil det ikke lønne seg å for eksempel kjøre litt ekstra for å komme til den som er aller billigst.

For de fleste spiller det dermed ingen rolle om man handler på Kiwi, Rema 1000 eller Coop Extra, da prisforskjellene er minimale. Det kan selvsagt være større variasjon når man handler enkeltprodukter, så et godt tips for å få det så billig som mulig er å kjøre sin egen personlige matbørs hvor du selv handler alle varene du bruker hos disse tre kjedene, og ser hvilken som er billigst på de produktene du faktisk bruker.