Vi lever i et land som er forholdsvis veldig trygt, dette gjelder også økonomisk. Vi har et velferdssystem som fungere utmerket, og som vi kan benytte oss av når vi har vanskelige perioder i livet. Men selv om vi lever godt her til lands så er det mange som lever fra måned til måned, uten noe mulighet til å spare. Hvordan skal man kunne greie å legge noen kroner til side til noe man virkelig ønsker seg eller i tilfelle noe uforventet oppstår hvis man må leve slikt?
Om man ser over hvilke utgifter man har i livet så er det kun få ting av de som er viktig for at vi skal kunne leve godt. Alle utgifter knyttet til bolig, det vil si leie/avdrag på lån, forsikring, strøm, TV og internett er utgifter vi som regel setter på første prioritet. Om man har billån så kommer det nok også under samme prioritering.
Mat må vi ha, og der bruker nok en gjennomsnittlig norsk familie på 4 opptil 10-12 000 kroner per måned. Utgifter til mat er en nødvendig utgift.
Men så ta en titt rundt i huset. Det er garantert utrolig mye som ligger rundt om i huset som man kunne ha spart penger på om man ikke kjøpte det. Trenger man virkelig en TV på 75 tommer? Holder det ikke med en vanlig 50 tommers? Prisforskjellen på disse kan være snakk om 15-30 tusen kroner. Dette er penger man kunne ha spart og brukt til noe annet.
Mange ting vi har liggende rundt i huset er impulskjøp, kjøp som vi gjør uten å tenke over.
Spar ved å planlegge
Om man ønsker å spare og bruke mindre penger på både mat, aktiviteter og andre ting, er det ikke mye tiltak som skal til. Man må bare planlegge, og kutte ned kostnader der det er mulig.
For eksempel kjøring til jobb, noen har ikke andre valg enn å måtte kjøre til jobb, og andre kan velge mellom egen bil eller offentlig transport. I byer er det stor fordel å benytte seg av offentlig transport med tanke på utgifter til bompenger og drivstoff, spesielt nå som prisen på både bensin og diesel har økt. Å kjøpe seg en månedskort for 8-900 kroner vil totalt sett være mye billigere enn å måtte bruke 2-3000 kroner ved å bruke sin egen bil.
Skal man spare når det kommer til matutgifter så trenger man bare å planlegge. Det er ikke nødvendig å planlegge for en hel måned, men uke til uke vil være en stor fordel. Middager er veldig fint å planlegge siden dette måltidet er det mest “viktigste” i løpet av dagen. Planlegger man uke for uke trenger man i teorien bare 1 tur til butikken per uke, men selvfølgelig kommer det nok både en eller to ekstra turer på grunn av innkjøp av litt mer melk, pålegg, brød og lignende. Ved færre turer til butikken, vil man også ha færre sjanse til å foreta impulskjøp.
Fastfood, takeaway og matpakker er andre måter å redusere matutgiftene på. Om man planlegger så slipper man å ty til løsninger som takeaway og fastfood. Smør egen matpakke til både skole og jobb slik at man slipper å bruke penger i kantina.
Klær og utstyr er noe annet man lett kan spare seg tusenvis av kroner på hver måned. Før man kjøper en ny genser eller topp, tenk over en gang til om man virkelig har behov for denne genseren eller toppen.
Motivasjon til sparing
Å spare er ikke enkelt, noen er født mer sparsommelig enn andre. For de som ikke er så flink til sparing eller greie å kutte ned på diverse unødvendige utgifter, så trenger man en motivasjon.
Kanskje det er lenge siden man har vært på en sydentur, eller man kanskje vil ha litt penger til å investere i krypto som bitcoin eller altcoins, uansett grunn, man må ha et mål med sparingen for å bli motivert. Er formålet med sparingen for å kunne ha midler til å investere i krypto så kan man for eksempel sette seg som mål å spare 10 000 kroner på 2 måneder., og så fort beløpet er oppspart kan man bruke de pengene på videre på krypto og trading. Dette målet er egentlig ikke så dumt, siden det er en investering med god mulighet for avkastning.