Gode tips for å få boliglån til din første bolig

Så godt som alle drømmer om å eie sin egen bolig i løpet av livet, og nesten alle av oss trenger å ta et boliglån for å gjøre boligdrømmen til en virkelighet. Det kan virke litt ufattelig å skulle låne flere millioner kroner, så det kan være lurt å forberede seg på hvordan man skal forholde seg til sitt første boliglån. Nedenfor kan du lese noen gode tips for å få boliglån til din første bolig, så slipper du å få noen kjipe overraskelser når du er klar for å kjøpe for første gang.

Ha egenkapitalen klar

Det har være mye snakk om hvor mye egenkapital man trenger for å få boliglån, og nå har myndighetene satt et minstekrav om at man må ha minst 15 % av boliglånet som egenkapital. Selv om 15 % høres lite ut, er det faktisk snakk om 375 000kr hvis du skal låne 2,5 millioner kroner. Det betyr at man bør begynne med å spare penger lenge før man faktisk har tenkt å søke om boliglån, for det kan fort ta flere år å spare opp nesten 400 000kr selv om man er to personer som sparer sammen.

Dersom man har mulighet til å spare mer enn de obligatoriske 15 %, så er det selvsagt en fordel. Ikke bare kan man slå seg til ro med et lavere lån, det viser også banken at du har en god økonomisk sans som klarer å spare penger, og vil generelt telle positivt på lånesøknaden.

Det eneste unntaket til egenandel er hvis man har realkausjon. Dette er en tredjepart som juridisk binder seg til å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer å betjene det, med pant i sin egen bolig. Som oftest er det snakk om foreldre som sikrer lånet til barna med pant i sin egen bolig, og dermed selv tar en risiko for å gjøre opp for den høyere risikoen banken får når man ikke har egenandelen. Å være kausjonist for noen er et stort ansvar, så ikke forvent at alle foreldre sier ja til dette.

Ha en god og dokumentert betalingsevne

I tillegg til egenandel trenger man også å ha en god betalingsevne, og det er selvsagt kun den dokumenterte betalingsevnen som teller når man søker om boliglån i banken. I prinsippet er betalingsevnen direkte tilknyttet inntektene sine, og banken bruker denne til å vurdere om man er egnet til å betale lånet man søker om. I tillegg til boliglånet i seg selv beregner de en potensiell renteøkning på opptil 5 % når de vurderer lånesøknaden, da dette teknisk sett kan skje.

Ellers er det viktig at man ikke har noen betalingsanmerkninger, da de fleste banker kommer til å avvise søkere med betalingsanmerkninger. Det vil derfor lønne seg å kvitte seg med disse gjennom refinansiering i nokså god tid før man søker om boliglån.

Sliter du med sparingen til bolig? Se sparetips her

Slik søker du om ditt første boliglån

Når man skal søke om sitt første boliglån så gjør man dette før man begynner å dra på visning. Noen banker lar deg gjøre det over nettbanken, men det er vanlig å booke en time med en rådgiver i banken sin. Der fyller man ut søknaden mens de ansatte går over den, og til slutt får man et finansieringsbevis. Dette finansieringsbeviser gir deg krav på et boliglån opptil en viss sum, og med dette i hånden vet du nøyaktig hvor høyt du kan by i neste budrunde.

Man trenger selvsagt ikke å bruke like mye som man har på finansieringsbeviset, da dette kun forteller om en øvre grense på hvor mye du kan låne. Når du ender opp med å kjøpe bolig låner du kun det du trenger, og normalt sett er det en del lavere enn det tallet som står på finansieringsbeviset.

Det er egentlig ikke så vanskelig å søke om sitt første boliglån, og så lenge betalingsanmerkningene, betalingsevnen og egenandelen er i orden så har man veldig stor sjans for å få innvilget lånet.