Spare i banken eller fond?

Det er ingen tvil om at det er lurt å spare penger, men er det egentlig lurest å spare i banken eller fond? Det er selvsagt splittede meninger om dette temaet, og det er både fordeler og ulemper med begge sparemåtene, så her kan du lese mer om disse og finne den sparemåten som passer best for deg.

Fordelene med å spare på en sparekonto i banken

Når man sparer i banken setter man typisk pengene inn på en sparekonto, noen ganger også kalt en høyrentekonto. Til tross for navnet er ikke rentene spesielt høye, men det er mulig å få en rente på sparekontoen som ligger på rundt 2 % per år. Dersom man setter inn én million kroner vil dette tilsvare at man får 2 000 kr i renter per år, så det er ikke mulighet for å tjene store penger på å ha pengene stående på en sparekonto.

Det er to fordeler med å spare penger i en sparekonto. Den første fordelen er at det er veldig trygt. Det finnes sparekontoer som lar deg låse renta i et visst antall år, og da er man sikret å få denne renta så lenge avtalen gjelder. Man kan også ha flytende rente som avhenger av markedet, og det kan ha både fordeler og ulemper sammenlignet med en fast rente. Det er likevel en veldig sikker måte å spare på, og man er så godt som garantert å ha en positiv rente så lenge man har penger stående på en sparekonto i banken. Man kan altså ikke tape penger ved å ha de stående her, men dersom man beregner inflasjon kan det fort være at pengene faktisk taper realverdi selv om de øker i selve summen.

Den andre fordelen med å spare i en vanlig sparekonto i banken er at det er veldig enkelt. Alle har allerede en sparekonto stående, og det er bare å gå i nettbanken og overføre fra brukskontoen til sparekontoen, så er alt i orden, og du får renter fra det punktet. De fleste sparekontoer lar deg overføre tilbake til vanlige brukskontoer gratis og når som helst, så pengene er alltid tilgjengelig for uttak.

Fordelene med å spare i et fond

Å spare i et fond et ganske annerledes enn å spare på sparekonto, selv om det egentlig ikke er så mye mer komplisert når man har kommet i gang. Et fond er i prinsippet en samlet gruppe med penger fra forskjellige investorer som blir forvaltet av noen som har bedre peiling på aksjemarkedet enn investorene selv har. Her kan man altså investere i aksjemarkedet uten å bruke tid på å lære seg om ulike markeder, bransjer eller firmaer, og kan la fondsforvalterne gjøre denne tunge jobben for deg.

I motsetning til å ha pengene på sparekonto er pengene i et fond aktivt brukt på aksjemarkedet, og her er det mye større svingninger enn på renta. Disse svingningene er den store forskjellen, og i et aksjefond kan man både tjene og tape penger. Dersom porteføljen til fondet taper 20 % verdi vil du rett og slett ha en femtedel mindre penger på fondskontoen. Det er altså mye større risiko med et aksjefond enn å ha pengene på sparekonto, men husk at risikoen også går andre veien, og det er mulighet til å få en mye bedre avkastning også.

Les også: Er det lurt å spare i aksjefond

Tradisjonelt sett har det alltid vært mye mer lønnsomt å ha pengene stående i et fond, for aksjemarkedet bare vokser og vokser. Så lenge man har en langsiktig plan er det liten risiko for at man taper penger, selv om muligheten er til stede.

Det finnes mange typer fond, og noen har lavere risiko enn andre, men da har disse selvsagt også lavere sjanse til å øke raskt i verdi. Ofte kan man investere i trygge fond og få en jevn og god avkastning som er mye bedre enn renter fra sparekontoen uten å ta store risikoen.