Hvordan få den beste renten på billånet ditt

Når du kjøper en bil, er det svært vanlig å ta opp et billån for å ha råd til å betale hele eller deler av prisen på bilen. Du kan enten ta opp et vanlig privat lån eller et lån med bilen som sikkerhet.

Selvfølgelig er det best hvis du kan betale bilen kontant, da du ikke trenger å betale noen renter. Men bare fordi du ikke betaler kontant, betyr ikke det at du gjør en dårlig avtale. Det er noen smarte triks for å få den beste og lave renten på et billån som mulig.

1. Lån med bilen som sikkerhet

Hvis du har en sikkerhet for lånet ditt, får du generelt bedre interesse, enten det er å kjøpe en villa eller en motorsykkel. I dette tilfellet kan bilen fungere akkurat som en slik sikkerhet.

Husk imidlertid at et billån har sikret seg mer betingede krav enn et vanlig blancolån, for eksempel dekker billånet bare 80% av bilens verdi (de resterende 20% må betales kontant).

2. Sammenlign billån først

Ved å sammenligne billån kan du bare bruke en forespørsel for å få mange forskjellige lånetilbud å vurdere. Deretter lar du bankene konkurrere mot hverandre og komme tilbake med sitt beste tilbud.

3. Selg bilen selv i stedet for innbytte

Hvis du har en eksisterende bil, kan du spare ekstra penger på å selge bilen selv i stedet for å bruke den som innbytte hos bilforhandleren når du gjør avtalen.

Bilforhandleren vil ønske å gjøre en god avtale selv og ønsker ikke å ta noen unødvendig risiko, derfor vil du bli tilbudt en lavere innbyttepris enn om du hadde solgt bilen selv.

4. Sørg for å være så kredittverdig som mulig

Dette tipset er ganske åpenbart, og kan virke vanskelig å oppnå akkurat slik. Men det er faktisk noen ganske enkle triks som kan gjøre at du raskt kan forbedre kredittvurderingen din:

  • Avbryt unødvendige kredittkort du ikke bruker, disse vises som en brukt kreditt i kredittrapporten uansett om du bruker kortene eller ikke.
  • Unngå å gjøre kredittrapporter hvis du ikke trenger det.
  • Hvis du har flere lån, baker du disse sammen til et lån, det ser både bedre ut på kredittrapporten, og du får sannsynligvis også en lavere rente..

5. Unngå billån med restgjeld

Mange bilforhandlere tiltrekker seg billån med restgjeld. Dette kan høres attraktivt ut fordi du betaler en lavere månedlig avgift når du ikke betaler hele lånet, men kanskje bare 50%. Men det er ulemper med restgjelden.

Etter at lånet er utløpt, hvis du har et billån med restgjeld, kan du velge å enten forlenge lånet slik at du fortsetter å betale ned resten av lånet, bytte til en annen bil hos bilforhandleren eller bare betale ned (løs) det gjenværende beløpet på lånet. Billån kan faktisk være forholdsvis dyrt for noen, så pass på.

6. Velg billån med variabel rente

Enten du tar opp et billån med eller uten sikkerhet, velg lån med variabel rente. Det har alltid lønnet seg historisk.

Den faste renten på et lån fungerer litt som forsikring – i kortere perioder kan fastrenten være lavere, men over tid lønner den seg med variable renter.