Hvordan refinansiering fungerer

Refinansiering er veldig i vinden for tiden. Det har en sammenheng med at det er mer vanlig med flere gjeldsforpliktelse, og da kan en refinansiering av smålån gjøre en forskjell på flere tusen kroner i løpet av lånets lengde. Ofte, er det helt gratis å opprette et lån til refinansiering, og du vil få bedre rentevilkår og lånet kan vare i opptil 15 år – ulikt lån uten sikkerhet generelt.

En refinansiering kan spare penger på flere måter. For det første så har du den økonomiske gevinsten, ved å spare inn flere gebyrer og også en lavere rente. For det andre så har du den psykologiske effekten av å kun ha ett lån å forholde deg til, som ikke skal undervurderes når det er snakk om å spare penger.

Litt bakgrunn – Norge i gjeld

Nordmenn ha fanget i gjeld, og Norge har flere kredittkort og lån per innbygger, enn noe annet sted i Europa. I snitt har hver nordmann i arbeidsfør alder 2-300 000 kroner i gjeld, og dette er gjerne fordelt på flere banker og låneprodukter. Da sier det seg selv det fort blir uoversiktlig og dyrt, fordi hver gjeldspost er forbundet med renter og gebyrer, som koster tusenvis av kroner hvert år.

I takt med en økt gjeld i befolkningen, er det også flere inkassosaker og gjeldsordninger, enn noen ganger før, og dette har store implikasjoner på økonomien generelt, men ikke minst privatøkonomien til den det gjelder.

Refinansiering av lån

En refinansiering fungerer ved at ett eller flere lån blir til et nytt lån, men med bedre betingelser, lavere rente og penger spart. Du kan refinansiere lån med eller uten sikkerhet, og noen ganger til og med selv om du har betalingsanmerkning.

Lavere rente og færre gebyrer

Når du refinansierer har bankene mulighet til å fravike fra utlånsforskriften, som sier du maksimalt kan låne fem ganger brutto årsinntekt og maksimale lengde er fem år. Men dette forutsetter du får bedre vilkår og at lånet skal være billigere enn det du hadde opprinnelig.

Dette er en unik mulighet for de som har langvarige gjeldsforpliktelser, og som betaler unødvendig mye hvert år, basert på gammel gjeld og utdaterte avtaler.

Få ro i sjelen

Gjeld kan tappe mennesker for energi, og er en byrde i hverdagen for mange. Ved å få kontroll over økonomien kan det gi mer handlingsrom, og åpne opp for nye muligheter. Mange med høy gjeld, fordelt over flere banker og produkter kan nok spare mange tusen kroner hvert eneste år bare på en refinansiering

Flere banker tilbyr også gratis opprettelse av lånet, noe som gjør den effektive renten enda lavere.

Bruke en lånekalkulator

Bruk en lånekalkulator til å se hvor mye du kan spare. Noen kan spare mye bare ved å refinansiere et eneste lån, og da er det ingen grunn til å ikke gjøre det. Spesielt når lånet løper over mange år, kan selv små beløp li til store, men selvfølgelig med forbehold. Om du har mulighet til å betale ut lånet i løpet av noen måneder, er det nok mer fornuftig å gjøre dette. Om du har gjeldsforpliktelser som løper over flere år enda, er det nok lurt å se på refinansiering som en mulighet.